Kindernieuws

img_1387.jpg

Bristol in oktober. Het goeie leven.

img_1387.jpg

Bristol in oktober. Het goeie leven.

Vorige week toonde iemand me een deel van de DVD van het verhalenproject van het Vlaams GebarentaalCentrum. Voor dat project werden een aantal klassieke en minder bekende Nederlandstalige kinderverhalen vertaald naar VGT. Ik heb geboeid als een klein kind zitten kijken, seek
de DVD is echt mooi gemaakt. En hoewel bedoeld voor kinderen, denk ik dat veel volwassenen net zoals ik zichzelf erop zullen betrappen dat ze geboeid naar een kinderverhaal aan het kijken zijn. Binnenkort wordt de DVD verkocht. Dus aan alle dovenscholen, iedereen met gebarentalige dove of horende kinderen, of gewoon iedereen die zin heeft in een kinderverhaal in VGT voor het slapengaan: kopen die DVD!

En nu we toch bezig zijn met kindernieuws: blijkbaar komt de Sint dit jaar aan in Antwerpen samen met twee zwarte pieten die VGT kunnen! Je kan de aankondiging hieronder zien.

36 responses to “Kindernieuws”

 1. Leuk dat er toch IETS voor dove kinderen is. Jammer dat pieten en Sint geen native signers zijn, zou nog aantrekkelijker zijn, en een indrukwekkender effect nalaten bij mini-doof-vlaanderen.
  Maar goed, het is zeker een mooie samenwerking van Signup vzw en Ketnet! Wie weet nemen ze ook doven op in hun project volgend jaar.

 2. Doven zouden de éérsten moeten zijn die ze vragen om zoiets te doen! Muziektolken is 1 ding, iets dat bij uitstek door horenden wordt gedaan, maar zwarte piet spelen!?!

 3. Ik zag enkele jaren geleden in Turnhout ook zwarte pieten die VGT kenden, ook tolkstudenten hoor. En dat is dan in een Dovenclub. Wat verwacht je dan bij Ketnet? En zou het niet SignUp zijn die met hen contact heeft opgenomen?

 4. Ja volgens mij was er normaalgesproken helemaal niets, en heeft SignUp dan contact opgenomen, zodat er toch iets is. Dus, even mijn stoute schoenen aantrekken: dan moeten doven maar contact opnemen met Ketnet! 😀 :-p 😉

 5. Waarom zouden we, de doven, zelf eerst contact moeten opnemen? Wie weet is SignUp wel in aktie geschoten op onze vraag?

  Wat maakt het nu eigenlijk uit wie het eerst contact opneemt?
  Als SignUp daar tijd en energie willen en kunnen insteken en dat in ons voordeel dan ben ik de laatste om te zeggen dat wij het zelf beter kunnen want wij hadden jaren geleden zelf kunnen vragen of we zelf mogen opdraven… dan waren we misschien wel “eerst”…

  Soms is een lang arm of iemand die wat vastberadener is nodig om iets gedaan te krijgen. Of dat die iemand doof is of niet maakt voor mij niets uit.
  We zouden onze ogen eens moeten openen voor de voordelen:

  VGT op TV en dit tijdens de campagne “Vlaamse Gebarentaal Leeft!”.
  Een programma voor kinderen, de ouders kunnen nu eindelijk de gezichten zien die kinderen op een maandagmorgen hebben als ze op school weer in hun eigen toegankelijke taal kunnen communiceren na een “oraal” weekend…
  En als Signup extra faciliteiten kan verkrijgen om doelen te verwezenlijken dan kan dat deuren openen voor doven…

  Wat zeuren we nu dan nog over wie het eerst de zwarte piet mag spelen…?
  Morgen is het misschien aan ons om de jutezak vast te houden…

 6. De campagne VGT Leeft is wel degelijk gemaakt door dove personen…er zitten horende personen in maar de dove personen hebben het filmpje bedacht, gemaakt,… en dat is belangrijk.

  is het doel de ouders die het gezicht van op school zien op TV? 🙂 dat argument zou ik nu echt eens nooit opkomen ;)))

  t maakt wel degelijk uit of dove of horende personen zoiets doen.
  Ten eerste: doven gebaren meestal anders, natuurlijker, spontaner…. het ziet er dus gewoon beter uit

  Ten tweede: Het zijn ‘atlijd al de horenden’ die alles voor de doven gaan regelen: in het oralisme en nu VGT is erkend zijn het soms (vaak?) NOG altijd de horenden die de touwtjes in handen krijgen/nemen! Jouw visie is: er zijn gebaren dus moeten we niet zeuren. Ja maar wie zijn de hoofdgebruikers van die taal?

 7. Ik denk dat ofwel je mijn tekst niet goed gelezen hebt ofwel was ik niet duidelijk genoeg.
  Hoe zullen de dove kinderen reageren als ze VGT zien? De ouders zullen er ook wel bij zitten.

  Vergeet niet dat kinderen minder hoge eisen stellen dan wij.
  Ik zeg niet dat het goed is en vind ook wel dat kwaliteit belangrijk is maar…hoe zou het komen dan het “horenden” zijn die het initiatief nemen? We doen zelf niets???
  Je kan dus kiezen “iets” of “niets”…Als de hoofdgebruikers zelf geen initiatief nemen dan moeten we niet zeuren…

 8. Is de Vlaamse Dovengemeenschap niet al iets té lang tevreden met ‘iets is beter dan niets’? Wordt het niet tijd dat ze meer kwaliteit en inspraak eist? Wat zeg ik, inspraak, het wordt tijd dat ze het voortouw neemt bij dergelijke initiatieven. Nee? 🙂

 9. Voila, zo is dat!!! Zelf initiatieven nemen!!

  Maar, laten we ook niet te extreem denken en zeggen dat we ALLES zelf kunnen. Sommigen zijn wat meer bedreven in organiseren dan anderen of hebben een lang arm…Het maakt dan niets uit of men “doof” of “horende” is..

  Het doel primeert!
  We hebben iedereen nodig om alles tot een goed eind te brengen…

 10. Kwaliteit is zeker belangrijk, en zeker als je op tv komt (voorbeeldrol + groot bereik enz)
  Ik ben zeker voor het samenwerkingsidee van Geert: laten we hierin vooral samenwerken. Kijk, SignUp nam het initiatief en nu merken we dat er nog wat beter zou kunnen. Wel, bij deze een oproep aan iedereen die een bijdrage kan en wil leveren. En zoiets resulteert vanzelf in kwaliteitsverbetering.
  Maar als we blijven bij “wie was eerst” en “het waren weer maar eens horenden die eerst waren” dan vraag ik me af of we elkaar niet demotiveren, en ik zie dat niet meteen uitmonden in verbetering van concrete initiatieven. Dus wat willen we bereiken?

  En het gaat natuurlijk over iets ontzettend belangrijk: taal, en dan nog voor kinderen. Dus zoiets moet niet goed zijn, maar uitstekend! Te meer omdat er al zo weinig kwalitatief goed aanbod is. (helaas)

  Ik voel me altijd bovenmatig oncomfortabel als ik iemand zie schrijven dat het altijd al de horenden waren die dingen regelen.
  Ten eerste “de” horenden. Want ik word niet graag over 1 lijn getrokken met alle horenden. Maar goed, het schrijft onhandig om altijd zo genuanceerd te schrijven, dus dat snap ik nog. Maar onprettig is het echt wel.
  Ten tweede: Er wordt enkel verwezen naar negatieve dingen die “de horenden” in het verleden voor mekaar kregen, en de positieve zaken worden niet meenomen. Stel dat de horenden in Vlaanderen niets hadden gedaan, dan waren doven mss meer uitgedaagd geweest om bepaalde dingen te regelen, dat denk ik. Maar dan stond VGT-onderzoek nog niet zo “ver” als dat ze nu staat, dan was de tolkendienst niet zo georganiseerd, enzovoort. Er zijn best ook wel goede dingen gebeurd.
  Wel ben ik helemaal eens met het idee van “hoofdgebruikers” (zie ownership op de WFD-blog). Dat betekent dat horenden wel degelijk wat mogen doen, maar best een zeer bewuste houding hebben en bescheiden optreden (een houding die helaas nog te weinig doorgedrongen is in tolkenopleidingen bvb). En dit alles kan best (en zo ben ik weer bij het begin van deze reactie) in samenwerking.

  Dus geef mij maar het samenwerkingsidee. In evenwicht, met kennis en met respect.

 11. ok ik heb misschien iets te snel gepost 🙂 en had ‘de horenden’ tussen dubbele aanhalingstekens moeten zetten om aan te geven dat ik zelf ook heus wel weet te nuanceren. ik heb niemand willen raken 🙂

  maar ik blijf wel bij wat ik zei: wat ik eigenlijk bedoel is dus dat het doven zijn die zoiets zouden moeten ‘managen’ (zie het ownership-idee) en daar ben ik het helemaal met geert en trientje eens: doven nemen vaak zelf TE weinig initiatief.
  ik blijf ook vinden dat de zwarte pieten + de aankondiger op ketnet doof (of moedertaalgebaarder zoals CODA) zouden moeten zijn omdat deze mensen over het algemeen nu eenmaal betere kwaliteit in de taal afleveren 🙂 en op tv vind ik dat best wel belangrijk. ik denk dat ook kinderen echt wel verschil kunnen voelen in tegenstelling tot wat geert denkt.

  maar wat samenwerking (en dat is iets anders dan managen of ‘publieke toespraken’!!!!!) met horenden betreft: ik ben voor het ally-idee, de idee van horenden die naast en achter doven staan, ab-so-luut. 🙂 nooit iets anders gevonden trouwens. mss is dat id niet duidelijk uit mijn post. zoals isa zegt: ‘t gaat er in wezen helemaal niet om of iemand hoort of niet maar om HOUDING!

 12. Mooi!!

  Soms blijft bij mij nog de vraag: wat als doven geen initiatief nemen? Bijvoorbeeld bij dit event. Ok, het is veel beter als doven de aanzet geven, als niet, dan toch goed als doven ook betrokken zijn, … maar stel dat niemand reageert … wat kunnen en mogen horenden dan in dit concreet geval?

  Want dit is een praktische vraag die ik zo ongeveer wekelijks aan mezelf moet stellen. (en natuurlijk is het telkens anders, afhankelijk van het thema/actie/onderwerp)

  Trouwens, Maartje, ben jij hier eigenlijk nog? Of gewoon rustig aan het toekijken? (hmmm)

 13. Nu zitten we allemaal weer op 1 lijn.
  Nu dienen we de boodschap ook over te brengen aan het rechtse blok van de Dovengemeenschap..

  Eendracht maakt macht….

  PS:Annelies,
  ik heb niet gezegd dat de kinderen het verschil niet voelen maar wel dat ze minder hoge en andere eisen stellen dan wij.
  Er zijn natuurlijk ook kinderen die hoge eisen stellen, wat niet onterecht is, maar de meerderheid….

 14. Ja, ik ben er nog, en volg alles met grote interesse. Toen ik het tekstje over Sinterklaas postte, had ik stiekem wel gehoopt dat er een discussie als deze zou ontstaan…

  Dit is pure ‘Deaf politics’ met alle gevoeligheden en moeilijke vraagstukken die daarbij horen, onder meer disussies over de plaats van “allies”. Wie zijn die “allies”? Hoeveel kunnen zij doen en op welk niveau? De Dovengemeenschap moet de agenda opstellen ja zodat de “allies” die mee kunnen ondersteunen. Maar wat als de Dovengemeenschap geen agenda opstelt? Of dat nog niet (uitgebreid) genoeg doet? Dan wordt de rol van de “allies” (en van “horende mensen” in het algemeen) natuurlijk vager en ingewikkelder.

  Ik vind het vrij makkelijk om te zeggen dat de Dovengemeenschap nu maar meteen het voortouw moet nemen en bijvoorbeeld contact opneemt met Ketnet. Dan verlies je uit het oog dat de Dovengemeenschap het vele jaren lang gewoon is geweest (door de maatschappelijke houding, door het onderwijssysteem) om alles passief te ondergaan en dingen te laten gebeuren. Dat is iets dat je niet zomaar even van vandaag op morgen verandert. Maar in de tussentijd is het goed dat er discussies als deze zijn, waarin de we rol van de Dovengemeenschap zelf en van de horende allies (en de rol van de tolkenopleiding daarin!) proberen uit te klaren.

  Isa, dat de tolkendienst nu goed is uitgebouwd en het VGT-onderzoek “ver” staat, is inderdaad de verdienste van enkele horende “allies” (die daarvoor alle respect verdienen). Maar vergeet niet dat zij dit deden omdat dove mensen toen niet in de positie waren om dit zelf te doen (geen opleiding, geen goed onderwijs, etc.). Dat doet niets af aan hun werk, maar het is wel iets dat je in het achterhoofd moet houden (zeker gezien het feit dat de verhoudingen nog steeds scheef liggen). Maar ik ben zeker 100% akkoord met je dat we ook de positieve dingen moeten zien die “horende mensen” gedaan hebben.

  Eigenlijk heb ik nog een rustige zondag nodig om dit allemaal te overdenken…

  Toch nog twee dingen:
  Annelies: muziektolken is iets dat bij uistek door horenden gebeurt?
  Geert: “het rechtse blok van de Dovengemeenschap”? Wie zijn dat volgens jou?

 15. @ Maartje
  ik denk dat die positie van (HELAAS) heel veel dove mensen nog vaak zo is: dat ze niet in de positie zijn om dit zelf te doen. Ik zie een zeer zeer kleine minderheid dove mensen die actief zijn, maar ook overbevraagd en die niet alles kunnen bolwerken. En vooral die mensen heb ik in mijn omgeving, dus goed om voor ogen te houden dat we niet te veel een vertekend beeld krijgen van “de dovengemeenschap”. Veel taken liggen daarom nog voor het grijpen.
  En wie weet heeft SignUp wel contact gelegd met Ketnet omdat zij merken dat Fevlado of andere dove mensen of instanties die taak niet opnemen. En dan is dat alleen maar goed dat zij wel hun schouders hieronder zetten. Alleen is het wel zo dat ze zeer voorzichtig moeten zijn wat betreft de kwaliteit van VGT en bewust dienen te zijn van hun rol.
  We zien wel.

 16. @ Maartje. Het is inderdaad makkelijk om te zeggen dat Doven nu maar het voortouw moeten nemen, terwijl ze dat niet gewoon zijn. Maar zo is het even makkelijk om horenden die al heel lang paternalistisch zijn en doen (dus niet àlle horenden) en/of meer aan liefdadigheid willen doen dan iets anders, te zeggen dat zij nu maar op het achterplan moeten gaan staan, of alleszins hun houding radicaal moeten veranderen. Dat zullen zij uiteraard ook niet zomaar doen. Het vraagt dus van beide kanten een enorme aanpassing.

  Als Doven altijd al het kwalitatieve bi/bi-onderwijs gehad hadden waarop ze recht hebben, dan hadden zij uiteraard al lang in de positie verkeerd om zelf onderzoek te doen, in en over hun taal (cultuur, geschiedenis, …) te onderwijzen, etc. Dan zouden ze nu ook niet zo moeten vechten om binnen onderzoek en onderwijs de positie te verkrijgen waar ze recht op hebben. Als ik aan horende mensen denk die (bijvoorbeeld) aan VGT-onderzoek doen, dan hou ik het bovenstaande uiteraard ZEKER in het achterhoofd. Anderzijds denk ik aan Mim en Mieke die het mogelijk gemaakt hebben dat Danny en Filip tijdens hun opleiding in en over VGT les kregen. Ik weet dat het zéker niet (alleen) daardoor is dat beide heren staan waar ze nu staan, verre van, maar dat moet op dat moment wel een eye-opener geweest zijn, en een geluk.

 17. @ Trientje: een detail: ik heb nog geen resultaten gezien van onderzoek wat erop wijst dat bibionderwijs bijdraagt tot toegang tot academische wereld (dus tot betere leerprestaties). Men vermoedt een effect, maar nooit echt in onderzoek effect daarvan gevonden, dacht ik. (jammergenoeg)

 18. Whow! Zoveel reacties op dat filmpje. Wel, misschien is het even belangrijk om te schetsen wat de VZW SignUp is voor we ons in deze discussie gaan mengen.

  Onze VZW kwam tot stand door enkele kleine samenlopende omstandigheden. Regelmatig kregen wij te horen van Dove vrienden dat ze het wel jammer vonden dat bij een museumbezoek, open monumentendag, open bedrijvendag, zomer van Antwerpen, Erfgoeddag,… noem maar op, een tolk moesten aanvragen van de weinige uren dat ze van de overheid krijgen.

  Op een avond zijn we heel toevallig op de Schepenen van Cultuur van Antwerpen “gebotst” 🙂 en tussen pot en pint hebben we dit probleem aangekaart. Toegankelijkheid, ja, voor welke doelgroepen? Inderdaad rolstoelpatiënten, blinden,…maar Doven?
  Hier had hij inderdaad nog niet aangedacht. En zoals jullie weten is dit niet nieuw en er bestaan heel wat “naïeve niet-wetende horenden”. Want hier ben ik het met Isabelle volledig eens, alle “horenden” mogen niet over 1 lijn worden getrokken.

  Worden er Doven in deze ‘projecten’ betrokken? Heel zeker, omdat wij er zeker van bewust zijn dat wij geen native users zijn en dat kwaliteit zeker enorm belangrijk is.
  De initiatieven waar wij voor lobbyen komen steeds na aanvraag van één of verschillende doven.

  Ook het sintproject, waar we reeds 2 jaar voor lobbyen, is min of meer op deze manier ontstaan. Dove/slechthorende kinderen die in een klasje zitten en steeds opnieuw vragen aan hun juf wat er gisteren werd gezegd bij de intrede van de sint, is een steek door het hart.

  Er zijn projecten in aankomst waar Doven de volledige vertaling op zich nemen, maar hier gaat het niet over een simultane vertaling.

  Voor Annelies: Natuurlijk zou de ideale situatie een Dove presentator zijn met zijn Dove sint en Dove zwarte piet. Maar laten we het stap voor stap bekijken. Wij zijn al geweldig blij dat na 2 jaar lobbywerk Ketnet eindelijk bereid was om samen te werken en ons niet bekeek als ‘beeldververvuiling’.
  We hopen de kinderen gewoon een leuk half uurtje te geven en geen eindeloze discussie te ontketenen of het nu horende moeten zijn of Doven dit project in gang hebben getrokken.
  Wij staan steeds open voor een samenwerking en feedback, we hebben niets liever.

  Zoals Geert zo mooi zegt: Eendracht maakt macht!

  Fijne zondag verder!

 19. @ iThought. Laten we het dan houden op kwalitatief onderwijs, dat Doven wel toegang verschaft tot academisch onderwijs en onderzoek 🙂

  @ SignUp. Proficiat dat jullie dit na 2 jaar lobbywerk bereikt hebben. Ik vind het ook zeer positief dat jullie acties er komen na vragen van Doven zelf.

 20. Maartje, het rechtse blok van de Dovengemeenschap: Het is een socialistische groep zolang de leden min of meer dezelfde ideeën hebben en ernaar handelen. Ze hebben een vrij pessimistische beeld van “horenden” Ik wil hiermee niet zeggen dat die groep conservatief is alhoewel dat conservatisme toch een beetje meespeelt. Gelukkig gaat het om een kleine groep maar zoals jullie zelf wel weten zijn we een kleine gemeenschap waarin conclusies soms (te) snel getrokken worden. Ook zijn er extreem-rechtse mensen zoals die je in elke gemeenschap terugvindt.

  Zou het niet interessant zijn dat een groep zoals SignUp (een samenwerking van Doven en Vlamingen) zou lobbyen voor toegankelijkheid op evenementen en andere culturele manifestaties. En zich ook zou toeleggen op het begeleiden van/samenwerken met organisatoren van publieke activiteiten zoals de intrede van de Sint?
  Op die manier kan Fevlado zich beter toeleggen op haar kerntaak: namelijk het verdedigen van de belangen en rechten van doven en slechthorenden in de politiek, media en onderwijs. Niet alle doven en slechthorenden hebben een nota van VGT. Fevlado onderhoudt dus een ruimere groep.

  Doven die zelfstandig onderzoek doen naar hun eigen taal en cultuur vind ik een beetje moeilijk. Dat “buitenstaanders” VGT onderzoeken vind ik zelf vrij normaal. Daar kan ik nog een lange uiteenzetting over doen maar ik weet niet of het past bij de huidige topic.

  SignUp, veel succes met de Sint.

  A propos: Een Sint die kan gebaren? Liever niet want dan moeten alle hulpsinten dat ook even goed kunnen. Een zwarte piet die kan gebaren is leuker en praktischer.. Een piet voor elke taal…

 21. Het is zeker een interessante discussie, Men moet zeker kijken naar de kwaliteit van de gebarentaal op de tv. Dar werd al hele discussie over gegeven. Maar heb wel enkele opmerkingen…

  @ Ithought: Je schreef ‘ik heb nog geen resultaten gezien van onderzoek wat erop wijst dat bibionderwijs bijdraagt tot toegang tot academische wereld (dus tot betere leerprestaties). Men vermoedt een effect, maar nooit echt in onderzoek effect daarvan gevonden.’

  Ik denk dat het logisch dat men nog geen echte effect ziet. Bijvoorbeeld in Vlaanderen, de BiBi-school is bijna 10 jaar geleden opgericht en de eerste echte BiBi-kinderen zitten nog op de lagere school. Nog een jaartje of 2 dan gaan ze over. Hoe kunnen we dan nu al resultaat daarvan zien?

  @ Geert: je schreef: ‘Doven die zelfstandig onderzoek doen naar hun eigen taal en cultuur vind ik een beetje moeilijk. Dat “buitenstaanders” VGT onderzoeken vind ik zelf vrij normaal.’

  Ben benieuwd ernaar!
  Maartje, schrijf eens een blog daarover dan kan Geertje zijn mening hierover uiteenzetten 🙂

 22. @Geert, sinds wanneer is socialisme rechts?

  Bij elke strekking heb je inderdaad groeperingen die het zelfde denken maar daarom moet dat toch niet negatief zijn?

  Je hebt gelijk dat rechts, conservatief en pessimistisch is…

  Lees de volgende links maar eens… Dan weet je waarom ik voor een “eerlijke” maatschappij ijver…

  http://nl.wikipedia.org/wiki/Rechts_(politiek)
  http://nl.wikipedia.org/wiki/Socialisme

 23. @Geert, waarom heb je het moeilijk met de gedachte dat doven ook zelfstandig onderzoek zouden kunnen doen naar hun eigen taal? Dat moet je me echt eens uitleggen, zulle 🙂

 24. @Glen
  Het rechtse blok is socialistisch binnen de gemeenschap. Maar vanaf het moment dat er een “buitenstaander” bij komt is er van dat socialisme niet veel te merken. Gelijke rechten en kansen zolang de mensen gelijk zijn: dwz Doof. Anders is het (beetje) aanpassen of wegwezen.
  Dat zorgt volgens mij toch voor een kleine ruk naar rechts?

  Ik ga het niet vergelijken met de uiteenzettingen in Wikipedia. Die izijn volgens mij niet representatief.

  Ben ik ergens negatief over groeperingen met dezelfde idealen en ideeën?

  Wat is een eerlijke maatschappij? Wat voor de ene eerlijk is kan voor de andere oneerlijk zijn. Je kan nooit goed doen voor iedereen.
  Gelijke kansen en rechten voor iedereen maar de mensen zijn niet gelijk…

 25. @Eveline
  Ik had al getypt dat deze topic zich er echt niet voor leent om mijn mening over onderzoek door Doven toe te lichten. En het zou ook teveel zijn denk ik… (we zijn nu ook al de politieke toer opgegaan…)
  Als Maartje akkoord is dat ik mijn mening hier uiteenzet dan doe ik dat..

 26. Oeps, ik moet beter leren lezen 😉

 27. @ Geert, m.a.w. verdraagzaam voor “eigen volk” en onverdraagzaam naar anderen toe, dat is inderdaad rechts… Maar alleen verdraagzaam zijn voor “eigen volk” is niet socialistisch, je moet immers ook verdraagzaam zijn voor anderen.

  Je kan inderdaad nooit goed doen voor iedereen, maar ik ben er zeker van dat iedereen wel weet wat oneerlijk en eerlijk is… Denk maar aan ongelijkheid in geslachten, handicap, ras, religie, e.a. Of armoede en rijkdom. Enzovoort. 🙂

  “Gelijke kansen en rechten voor iedereen maar de mensen zijn niet gelijk…”
  Wees blij dat we niet allemaal gelijk zijn, de wereld zou maar saai zijn.
  Dus een eerlijke maatschappij is mijn ogen; een maatschappij die een grote diversiteit kent. Met inderdaad gelijke kansen en rechten voor iedereen…

  Dat het een utopie is, weet ik maar al te goed…

  Om af te sluiten, socialisme of socialistisch zijn is niet rechts…

 28. @Glen,
  Je zou beter moeten weten. Voor alles zijn er grenzen, zelfs naasteliefde.

  Stellen dat het socialisme enkel links of centrum bedient is een utopie. Socialisme heeft ook grenzen en bijvoorbeeld bij de SP.A zijn het de taalgrenzen. Niemand zegt het maar iedereen ziet het.
  Doven zijn net eender, zolang er niet teveel (of geen) buitenstaanders bij zijn, zijn ze bereid samen te werken..(klinkt raar…)

  En nogmaals in de Dovengemeenschap is het gelukkig maar een kleine groep want de meeste zijn wel bereid om samen te werken met alle partijen door alle strekkingen en identiteiten heen…of men een nota heeft van VGT of niet.. (maar uiteraard zijn er ook hier grenzen…)

  Deze discussie eindigt nooit…

 29. geert wat probeer je nu eigenlijk te zeggen? dat doven die niet graag of goed samenwerken met horende personen, (extreem) rechts zijn? zo had ik dat echt nog nooit bekeken. ik zie het anders: het is tijd dat doven meer en meer zelf de touwtjes in handen nemen. natuurlijk moeten ze samenwerken met horenden, t gaat er gwoon om hoé!

 30. @Annelies:
  Ook de Dovengemeenschap heeft strekkingen. links, centrum, rechts, liberaal, democraten, republikeinen, communisten.
  Maar meestal is het zonder zelf te weten. Zelfs degenen die beweren A-politiek te zijn kan je ergens plaatsen.
  Is het dan zo onlogisch dat er dan mensen zijn die wat meer naar rechts leunen? Daarom nog niet extreem. Een heeeeeel klein beetje kan ook maar het blijft rechts.
  Doven die wat meer voorkeur geven aan samenwerking met “doven” en wat wantrouwiger staan tegenover “horenden” omdat ze verschikken, zijn die niet wat rechtser in hun gedachtengang? En dat hoeft niet perse negatief te zijn.

  Ik ga akkoord dat er meer samenwerking dient te komen en dat de doven daarin het voortouw nemen waar het mogelijk is.
  Het “hoe” wordt mede bepaald door de denkwijzen van de partijen en de deelnemers. Dat is toch logisch?

  Ondanks het feit dat de meeste doven zich niet bezighouden met politiek hebben ook zij een idee van hoe de politiek binnen hun gemeenschap eruit zou moeten zien. Er zijn ook groenen, ecologisten, economisten, liberalen, socialisten, democraten, conservatieven, … onder ons…

  Elke maatschappij heeft intern verschillende politieke kleuren en geuren, en dat maakt de uitdaging om samen te werken zo spannend..

 31. Ben net deze discussie aan het lezen, met groeiende verbazing. Er worden hier verschillende thema’s door elkaar gegooid waardoor het moeilijk is om het overzicht te bewaren.

  Vooral de volgende uitspraak van Geert, “Nu dienen we de boodschap ook over te brengen aan het rechtse blok van de Dovengemeenschap..” deed me even slikken en toen begon ik de comments eens wat aandachtiger te lezen. Wat me voorlopig tot hier bracht:

  @Geert: ik begrijp waar je heen wilt met het idee dat de dovengemeenschap “rechts” is. Maar ik ben het niet met je eens. Welbeschouwd betekent het als ik zeg dat ik “rechts” bent (wat ik niét ben, of toch niet in de onderstaande betekenis), dat ik een meer individuele vrijheid nastreef, waarbij een staat zich zo weinig mogelijk “bemoeit” met mij. Zo weinig mogelijk belastingen, enkel een basisdienstverlening (bvb. enkel basisgeneeskunde terugbetaald, vooral zélf aan pensioensparen doen en niet via de overheid, enz, onderhoud van wegen en verlichting…) die de overheid aanbiedt. Er wordt dan meer gekeken naar de individuele verantwoordelijkheid van elke persoon over zijn eigen leven: of je slaagt of niet hangt dan volledig van jezelf af.
  Daartegenover staat “links”: dan vind ik dat de overheid zoveel mogelijk voor de mensen moet zorgen, zodat als er iets misloopt, zij ergens op kunnen terugvallen. Links wil dus hogere uitkeringen, gratis geneeskunde, enz…
  Links of rechts kan echter ook te maken hebben met bijvoorbeeld ethiek, of je “progressief” (dit is dan meer “links”: homohuwelijken toelaten, meer psychologen in de gevangenis ipv cipiers, etc…) denkt of eerder “repressief” (“rechts”: meer blauw op straat, euthanasie verbieden!) denkt.

  In de politiek zien we dat partijen verdeeld worden volgens links of rechts. Maar dat “rechts” of “links” kan dus op verschillende vlakken gelden: het VB noemen wij extreem-rechts omwille van hun verregaande gedachten over vreemdelingen, Vlaanderen, enz.: ze zijn erg repressief). Aan de andere kant is de PvdA extreem links: ze willen gratis geneeskunde, gratis onderwijs,…). En daar tussenin zitten nog alle andere partijen.

  Ik denk dat jij met je uitspraak bedoelt dat de Dovengemeenschap een aantal eigenschappen heeft die rechts overkomen, zoals bvb. hun neiging om zich in zichzelf op te sluiten en de “horenden” als de “ander” te beschouwen. De vraag die we ons moeten stellen is hoe dat komt. Bij de oudere generatie doven zien we emoties die ontstaan zijn in hun eigen jeugd, in scholen waar vaak geen VGT gebruikt mocht worden, waar onbewust hen is meegegeven dat ze “minder” waren (de verantwoordelijkheid van het – vaak goedbedoelde – oralisme is hier heel groot). Bij de jongere doven zie ik eerder een soort “revolutie”-denken: door meer informatie beseffen zij wat er vroeger gebeurde en willen ze daartegen rebelleren, en soms vergeten ze wat te nuanceren. “De horende” bestaat immers niet.
  Los daarvan zijn er bij de Doven zeker ook VB-stemmers, zoals in elke bevolkingsgroep. Ik ben zelfs geneigd om te denken dat er procentueel misschien zelfs meer VB-stemmers zijn onder de Dove mensen. Dat is deels ook een gevolg van hun over het algemeen zwakkere kennis van het Nederlands, en slogans zijn dan heel wat eenvoudiger te begrijpen dan de complexe oplossingen van sommige partijen (al is het tegenwoordig blijkbaar allemaal één pot nat met al dat sloganesk verkiezingsgedoe).

  En over onderzoek doen: in se maakt het niet zo uit wie het onderzoek doet, als er op een wetenschappelijke en kritische manier gewerkt wordt. Maar het is nu eenmaal zo dat de doelgroep zélf het beste weet hoe de doelgroep in elkaar zit: zo kunnen ze tijdens onderzoek ook zaken opmerken die voor een “buitenstaander” onopgemerkt zou blijven. Dat is niet alleen bij Doven, maar ook bij raciale onderzoekers.

  @Annelies en Isabel: muziektolken lijkt me een mooi beroep voor mij 🙂

  Enfin, stof tot nadenken.

 32. Er zijn een aantal leden van de Dovengemeenschap die de eigenschappen hebben om rechts over te komen. Niet de dovengemeenschap zelf.
  Dat zou betekenen dat we alle Doven over dezelfde kam scheren wat mijn bedoeling helemaal NIET is….

 33. Prachtige discussie, en er wordt geen “modder” gegooid. Doe zo voort… 😉

 34. Ik heb om Maartje haar blog wat te ontlasten en het overzicht een beetje te kunnen bewaren de discussie over “het onderzoek door …” op mijn eigen blog opgestart

  Daar kan je mijn mening lezen..

  http://zahirs.blog.com

 35. heb gereageerd hierop op Geert zijn blog.
  nog reacties!
  :0)

 36. iemand de intrede van de Sint met de gebarenpieten gezien trouwens?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s