Benefiet

img_1384.jpg
Vandaag was ik in Kasterlinden voor een vergadering. Toen ik weer buitenkwam, prothesis
kwam ik groepjes leerlingen en leerkrachten van de lagere school tegen die flyers aan het bussen waren in de buurt. Leuk om te zien.

In 2008 organiseert Kasterlinden trouwens samen met de VUB een congres over 10 jaar bilinguaal-bicultureel dovenonderwijs in Vlaanderen. Kruis 17 en 18 oktober 2008 aan in uw agenda. Het congres vindt plaats in Brussel. De website zal weldra online gaan.

Het goede humeur waarmee ik vanochtend opstond (en dat gebeurt niet vaak) kreeg een serieuze knauw toen ik van een collega een artikel doorgemaild kreeg dat vorige week in De Standaard verscheen. School en parochie organiseren een benefiet om een tweede CI te kunnen betalen voor een meisje van 11 jaar. Aangezien zo’n CI bijna 25.000 euro kost en de overheid hierin niet tussenkomt, sale is het voor veel ouders helemaal niet zo vanzelfsprekend om hiervoor het nodige geld bijeen te krijgen. Een lovenswaardig initiatief dus, what is ed  en ik hoop voor Jirka en haar ouders (ik heb al vele malen fijn samengewerkt met haar gedreven moeder) dat het benefiet een groot succes was.

Waar ik het moeilijker mee heb, check is dat dit de zoveelste keer is dat een verhaal als dit aandacht krijgt in de media, en het de zoveelste keer is dat er maar één kant van het verhaal getoond wordt (hoe mooi het verhaal ook is). Jirka en haar gezin krijgen van De Standaard een foto én een (weliswaar kort) interview.

Ter vergelijking: de campagne Vlaamse Gebarentaal leeft! kreeg in dezelfde krant een kleine rechterbenedenhoek waar iedereen die zijn/haar krant niet goed doorneemt, zo over leest. Niks gezien. En al helemaal geen foto. Ondanks het feit dat we bij Fevlado de journalistieke wereld herhaaldelijk zeer goed op de hoogte gebracht hadden van de campagne en alles daarrond.

Waarom is die aandacht nog altijd zo onrechtmatig verdeeld? Waarom wordt een positieve boodschap over VGT bij wijze van spreken gebruikt als bladvulling in de krant, en krijgt een emotioneel verhaal over een meisje dat een tweede CI nodig heeft een volledige pagina en foto? Dat de media op zoek gaan naar (liefst emotionele) persoonlijke verhalen, dat wisten we al langer. Ligt het aan ons? Moeten we onze berichtgeving anders aanpakken?

En als er in een artikel gemeld wordt dat de overheid niet tussenkomt bij terugbetaling van een tweede CI, mag er dan aub ook bij dat diezelfde overheid helemaal niet tussenkomt bij terugbetaling of zelfs nog maar voorziening van specifieke cursussen VGT voor horende ouders van dove kinderen?

Zo. Dat moest eruit.

5 responses to “Benefiet”

 1. Ik begrijp je volkomen Maartje, maar de waarheid is zeer simpel vrees ik: het ene verhaal ‘verkoopt’ heel wat vlotter dan het andere en is veel makkelijker ‘inleefbaar’ voor een grote groep van mensen. Kranten moeten verkopen…kan je trouwens merken aan pakweg 80 procent van de artikels in sommige kranten…

 2. ‘k heb gisteren in de krant iets bizars gelezen. vind het nu niet meteen terug, maar er stond domweg ergens tussen de gemaakte beslissingen van de huidige regering over de budgetverhoging voor de ziekteverzekering van volgend jaar dat gehoorprothesen extra terugbetaald zouden worden. het is me niet duidelijk of dat hier over hoorapparaten of implantaten gaat. Weet jij meer?

 3. Al die heisa op het nieuws kan ik verwachten, VGT is gratis tot beschikking in tegenstelling van gehoortoestellen… (de krant verdient broodje door advertenties 😉 heeft iemand toevallig reclame gezien van versch. hoortoestellen op deze kranten?)

 4. Dag Maartje, ik kan je volgen als je zegt dat vaak maar een kant van het verhaal de meeste aandacht krijgt maar hier ga ik nu niet verder op ingaan.
  Wat ik wel wilde zeggen is dat volgens mij horende ouders en familieleden van dove kinderen wel een vermindering krijgen voor de vrije gebarencursussen georganiseerd door MPI’s. (in Sint-Lievenspoort was dat zo in elk geval)

 5. sorry dat ik je goede humeur een knauw gaf..
  staar je niet blind op wat we niet bereiken, maar op wat wel:
  een campagne op VRT gesubsidieerd door de overheid over VGT door VGTaligen, een prachtige VGT website, en toch meer en meer Doofbewustzijn in alle kampen en een minister die een mooie genuanceerde speech levert op WDD. Ik had het niet gedacht pakweg 2 jaar geleden!

  Zo hopelijk is je humeur weer wat beter.

  (Neemt wel niet weg dat er nog veel werk aan de winkel is hoor)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s