Freedom?

img034.jpg

Vandaag was ik op de REVA-beurs in Gent. Niet voor de beurs zelf eigenlijk, stuff de “hulpmiddelen-sector” is niet bepaald mijn domein. Ik was er voor een workshop over anti-discriminatie, drugs
georganiseerd door het Centrum voor Gelijke Kansen en Racismebestrijding. Het was interessant, sickness één en ander bijgeleerd.

Terug thuis bekeek ik de catalogus van de REVA-beurs, en daarin stond een wel erg merkwaardige reclame (klik op de foto voor grotere versie). Ze slagen er toch steeds weer in om van die absurde slogans te verzinnen, niet? Een een CI met de naam “Freedom”: de naam alleen al zegt genoeg.

Volgend weekend ga ik naar de familiedag van VLOK-CI, ze hebben gevraagd of ik wil komen om mee de activiteiten van de kinderen te begeleiden en kennis te maken met hen. Ik ga daar graag op in. Vorige week maakte ik een vrij emotionele vergadering mee die ging over het CI. Er blijkt een zeer, zeer diepe kloof te zijn tussen de visie van Fevlado en de Dovengemeenschap en de visie van de “CI-lobby” (waaronder ook mensen die betrokken zijn bij het dovenonderwijs). De meeste ouders van dove kinderen met een CI zweven daar ergens tussen in. Het is belangrijk dat we als Dovengemeenschap heel goede contacten met de ouders onderhouden, en openstaan voor hen en hun kinderen. We moeten ze met open armen ontvangen.

8 responses to “Freedom?”

 1. volledig akkoord met dat laatste! naar de jaarlijkse Dovencultuurweek op het KIDS komen ook voor een zeer groot deel dove kinderen met een CI die geïntegreerd zijn in het horend onderwijs. Dat hun ouders de kinderen (soms zeer jong, bv 3 of 4 jaar oud) naar die week sturen zegt wel dat zij niet allemaal zomaar klakkeloos alleen de medische visie overnemen. Ik heb dus ook sterk het gevoel dat ouders vaak ergens tussenin zweven. Het boek ‘grenzen aan genezen’ van Stuart Blume intussen al gelezen? die heeft het daar ook over. heel goed boek.

 2. Door Hilde Nyffels was ik uitgenodigd om als gastdocent lezing te geven bij studenten van VSPW en ontmoette de vader van twee kleine kinderen met tweetal CI’s (gek! vroeger liet ik CI in mijn kop steken, zei de dokter dat één CI voldoende is! en nu blijkt dat het niet voldoende is!?). Toen hij vertelde dat zijn kinderen twee CI’s hadden, gaf hij zijn blik van slecht gevoel en ik weet niet waarom. Ik heb niets op tegen, want het is zijn beslissing. Het verrast mij wel dat hij student is om gebarentaal intensief te leren zodat hij les wilt geven aan zijn kinderen. Maar wij zijn het eens dat hij alleen les geeft niet voldoende is. Hij jammert dat de activiteiten voor Dove kinderen zeer zeldzaam is, alleen tijdens het sinterklaas feest kunnen zijn kinderen andere Dove kinderen ontmoeten met gebarentaal. Hij zei ook dat zijn kinderen goed kunnen praten, maar ik zie dat alleen in het gezin geen problemen vormen. Ja, zij laten echt zien dat zij ergens tussenin zweven.
  Maartje vertelde mij dat in de buitengewone scholen lange wachtlijsten hebben voor Dove kinderen met CI’s en dat verbaasde echt sterk! Vanwaar is die “Freedom” voor nodig als de Dove kinderen met CI’s in buitengewone scholen willen gaan inschrijven!? Voelen zij niet veilig genoeg bij de gewone scholen, zodat zij van “Freedom” kunnen leven?

 3. Dag Tobias,

  Ik dank je voor je eerlijke mening en ik weet dat jouw berichtje niet voor mij bedoeld was maar aangezien het wel over mij gaat wil ik toch een beetje nuanceren.
  Ik kan best begrijpen dat gezien mijn beperkte kennis VGT er misschien bepaalde dingen verkeerd begrepen werden.

  Eerst en vooral ik heb er zeker geen spijt van dat mijn zoontje geïmplanteerd is (mijn dochter nog niet). Wat ik wel ondertussen ervaren heb is dat sommige doven het moeilijk hebben als ik het daarover heb dus probeer ik dat zo neutraal mogelijk te vertellen. Misschien wordt foutief als spijt geïnterpreteerd. Hoe dan ook ik kan je dat niet kwalijk nemen want ik weet dat ik een zeer moeilijk af te lezen gezichtsexpessie heb.

  Ten tweede je hebt gelijk als je zegt dat mijn kinderen niet genoeg hebben aan mijn lessen VGT maar als je iets beters weet zou ik je meer dan dankbaar zijn mocht je me het willen zeggen. Ik denk dat ik heel veel geprobeerd heb maar momenteel beperkt het zich tot lessen VGT en de sinterklaasfeestjes zoals je zegt en misschien later andere activiteiten waarvoor hij nu een beetje te jong is.

  Mijn zoon volgt les in het gewoon onderwijs maar ik besef maar al te goed dat je met onderwijskeuze ook niet iedereen kan tevreden stellen. Toch vind ik dat het hier om een persoonlijke beslissing is die alleen de ouders toekomt en in alle vrijheid moet genomen kunnen worden. Onze kinderen die doof zijn hebben evengoed recht op een dovenschool als jij. Jij hebt ook de keuze gehad om tussen regulier en buitengewoon onderwijs te switchen dus waarom zouden zij dat niet hebben?

  Ik denk dat je de CI generatie als een dreiging ziet terwijl zij niet meer zijn dat dove kinderen die door hulpmiddelen in de meeste gevallen het gemakkelijker hebben om les te volgen in het gewoon onderwijs. Ik ken heel wat doven met hoorapparaten die ook geïntegreerd waren en nu toch aanvaard worden binnen de Dovengemeenschap. Wat is het verschil met onze kinderen? Het feit dat het niet over een hoorapparaat maar om een CI gaat? Of is het de naamskeuze (Freedom) die een probleem stelt?

  Misschien nog een kleine opmerking, die “zij” waar jij het over hebt had ik liever gezien als “wij”. Mijn kinderen zijn even doof als jij en later misschien even “Doof”. Dus ik begrijp echt niet waarom die polarisatie nodig is. Ik geloof nog steeds dat de Dovengemeenschap er voor alle doven moet zijn ongeacht welk type onderwijs ze gevolgd hebben of welke hulpmiddelen ze dragen.

 4. De hoortoestellen zijn aanvaard door dovengemeenschap,omdat hoortoestellen te weiing en te weing impact hebben gegeven. Ondanks hoorteostellen kunnen ze niet echt praten en verstaan. maar met CI is er impact erg groot. De hoorteostellen geven alleen lage tonen en slechtere kwaliteit dan CI.

 5. Sorry, Edward Tie, ik vind het onzin om dit allemaal toe te schrijven aan ‘t kwaliteit van de hulpmiddelen. Hoe beter ze zijn, hoe minder dat ze aanvaard worden. Het gaat eigenlijk om “schrik voor verandering, (r)evolutie”

  Maar ik begrijp ‘t problematiek wel, men verwacht eigenlijk wanneer je CI hebt dat je handelt en reageert als een horende. Want CI laat je immers weer “horen”. Grote onzin natuurlijk.

  Andere moeilijkheid is ook “verandering” in maatschappij en cultuur van de dovengemeenschap. Ik had het ook moeilijk in de jaren 80-90 met mijn hoorapparaten. Ik bedoel maar; ik ben er zeker van dat CI ook aanvaard zullen worden hoor.

 6. Het is geen onzin. daar is er maken met wet van moore. ik denk dat het is nog niet over. De hoorapparaten kunnen tot maximale haalbare grens, tot 100 dB en aantal technieken. Maar CI gaat nu verder dan hoortoestellen. De hoorteostellen zijn al niet genoeg krachtig voor doven. In vijftig jaren waren ze tegen hoorteostellen. Maar hoorteostellen werken niet voor doven maar wel voor slechthorenden. daardoor hebben ze wel aanvaarden. maar CI is heel anders dan hoorteostellen. Volgens wet van Moore gaat ontwikkeling van CI nog sneller. daar zal er niet zeker zeggen dat men kan aanvaarden. Steeds meer doven tegen CI komen dan je zegt. hoortoestellen zorgen eerst via slakkenhuis., CI zorgt direct via zenuwen naar hersenen. Daarkomen er gegevens in hersenen terecht. Daar ontstond er ontwikkeling van auditieve geheugen. Het is groot verschil met hoorteostellen voor doven. Ik had ook zelf moeilijk met hoorteostellen maar uiteidnelijk helpen ze maar weinig. CI geeft meer dan hoorteostellen .daar merk je dan echt verstaan maar auditief geheugen is nog in ontwikkeling. het kwaliteit van CI is laatste jaren sterk verbeterd. het is niet vergelijken met resultaten van eerste generatie van CI. Je bent baas over je lichaam en je moet beslissen of implantaat in je lichaam mag treden. terwijl hoorteostel hoeft niet in je lichaam. het is verschil. Het is dus een impact in je leven.

  ik zeg niet je reageert als horende. maar CI laat je weer “horen”. Het bleken laatste recente onderzoeken inderdaad gebeurd. Nieuwe CI-gebruikers (laatdoven en plotsdoven) scoren zelfs 80 tot 100 procent verstaan na 3 maanden. Terwijl scoren doofgeboren volwassenen na 2 jaar al 65 – 70 procent verstaan. 10 jaar geleden scoren ci-gebruikers (laatdoven en plotsdoven) slechts 30 – 45 procent verstaan,terwijl doofgeboren ci-gebruikers op latere leeftijd slechts 9 – 14 procent verstaan hadden gescoord. De nieuwe algormities in nieuwe generatie van CI zorgen de geluid vloeider en scherper worden.

  Het zijn recente onderzoeken. het zijn grote verschil tussen oude onderzoeken uit 90 jaren van vorige eeuw en recente onderzoeken van 2006. het is duidelijk dat kwaliteit van CI sterk verbeterd is. De CI nadeert bijna een kritische grens van Doof en doof. 10 jaar geleden hadden ze al voorspeld.

  het is vergelijken met je computer uit 1995. je had een computer 286 en je hebt geen internet. je hebt beschikking met teksttelefoon. De hoortoestel helpt maar weinig voor je . niets niks verstaan. daar heb ik ook geen verstaan ondanks mijn hooorteostellen. hoewel ik soms niets hoor met hoortoestel… maar acceptatie is wel. je ziet het wel. ik was al jongs af.. maar mijn oude hoortoestellen zijn niet contstant horen. toen ik digitale hoorteostel had ontvangen hoor ik meer contstant dan mijn oude hoorteostellen. ondanks dit nieuwe techniek hoor ik niet alles. Hoortoestel geeft alleen lage tonen, terwijl CI alle tonen kan geven. CI kan wel alles. het is verschil tussen hoorteostel en CI.. het zijn redenen:
  hoorteostellen kosten 2000 euro en CI kosten kaptialen, 30.000 euro. daar wil dovengemeenschap niet aanvaarden. ze zeggen dit geld beter besteden aan onze instituten of organisaties. Daar denk ik zeker dat de verzet van dovengemeenschap zal meer meer komen.

 7. Het is geen onzin. daar is er maken met wet van moore. ik denk dat het is nog niet over. De hoorapparaten kunnen tot maximale haalbare grens, tot 100 dB en aantal technieken. Maar CI gaat nu verder dan hoortoestellen. De hoorteostellen zijn al niet genoeg krachtig voor doven. In vijftig jaren waren ze tegen hoorteostellen. Maar hoorteostellen werken niet voor doven maar wel voor slechthorenden. daardoor hebben ze wel aanvaarden. maar CI is heel anders dan hoorteostellen. Volgens wet van Moore gaat ontwikkeling van CI nog sneller. daar zal er niet zeker zeggen dat men kan aanvaarden. Steeds meer doven tegen CI komen dan je zegt. hoortoestellen zorgen eerst via slakkenhuis., CI zorgt direct via zenuwen naar hersenen. Daarkomen er gegevens in hersenen terecht. Daar ontstond er ontwikkeling van auditieve geheugen. Het is groot verschil met hoorteostellen voor doven. Ik had ook zelf moeilijk met hoorteostellen maar uiteidnelijk helpen ze maar weinig. CI geeft meer dan hoorteostellen .daar merk je dan echt verstaan maar auditief geheugen is nog in ontwikkeling. het kwaliteit van CI is laatste jaren sterk verbeterd. het is niet vergelijken met resultaten van eerste generatie van CI. Je bent baas over je lichaam en je moet beslissen of implantaat in je lichaam mag treden. terwijl hoorteostel hoeft niet in je lichaam. het is verschil. Het is dus een impact in je leven.

  ik zeg niet je reageert als horende. maar CI laat je weer “horen”. Het bleken laatste recente onderzoeken inderdaad gebeurd. Nieuwe CI-gebruikers (laatdoven en plotsdoven) scoren zelfs 80 tot 100 procent verstaan na 3 maanden. Terwijl scoren doofgeboren volwassenen na 2 jaar al 65 – 70 procent verstaan. 10 jaar geleden scoren ci-gebruikers (laatdoven en plotsdoven) slechts 30 – 45 procent verstaan,terwijl doofgeboren ci-gebruikers op latere leeftijd slechts 9 – 14 procent verstaan hadden gescoord. De nieuwe algormities in nieuwe generatie van CI zorgen de geluid vloeider en scherper worden.

  Het zijn recente onderzoeken. het zijn grote verschil tussen oude onderzoeken uit 90 jaren van vorige eeuw en recente onderzoeken van 2006. het is duidelijk dat kwaliteit van CI sterk verbeterd is. De CI nadeert bijna een kritische grens van Doof en doof. 10 jaar geleden hadden ze al voorspeld.

  het is vergelijken met je computer uit 1995. je had een computer 286 en je hebt geen internet. je hebt beschikking met teksttelefoon. De hoortoestel helpt maar weinig voor je . niets niks verstaan. daar heb ik ook geen verstaan ondanks mijn hooorteostellen. hoewel ik soms niets hoor met hoortoestel… maar acceptatie is wel. je ziet het wel. ik was al jongs af.. maar mijn oude hoortoestellen zijn niet contstant horen. toen ik digitale hoorteostel had ontvangen hoor ik meer contstant dan mijn oude hoorteostellen. ondanks dit nieuwe techniek hoor ik niet alles. Hoortoestel geeft alleen lage tonen, terwijl CI alle tonen kan geven. CI kan wel alles. het is verschil tussen hoorteostel en CI.. het zijn redenen:
  hoorteostellen kosten 2000 euro en CI kosten kaptialen, 30.000 euro. daar wil dovengemeenschap niet aanvaarden. ze zeggen dit geld beter besteden aan onze instituten of organisaties. Daar denk ik zeker dat de verzet van dovengemeenschap zal meer meer komen

 8. Het klopt, dat vooruitgang en nieuwe technologieën niet te stoppen zijn.. En zoals ik al schreef, mensen hebben schrik voor verandering of beter gekend als “vooruitgang”/(r)evolutie. Maar uiteindelijk zullen de mensen C.I. toch aanvaarden hoor dat is mijn conclusie, the point in dit “verhaal”..

  P.S.: verandering kan ook soms achteruitgang betekenen maar daar zijn mensen sowieso ook bang van… Dus feitelijk maakt het niet veel uit of het* nu in de positieve of negatieve zin wordt bekeken of ervaren.

  * = verandering

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s