Al tickets??
De voorstelling van vrijdag 4 mei is al uitverkocht, pill symptoms
dus haast je om er nog voor 5 mei bij te zijn! Tickets hier.
Deze namiddag was ik op de VSPW (de tolkenschool Gent) om een lezing te geven over Dovencultuur en Deafhood … voor het examen stemtolken van de laatstejaars. Ik vond het eerst raar dat men mij daarvoor vroeg, clinic omdat ik geen ‘native signer’ ben en mezelf nu niet bepaald als het perfecte taalmodel voor tolken VGT zie. Heb er lang over getwijfeld en wou al ‘nee’ zeggen. Maar na erover gepraat te hebben met enkele mensen, neurologist heb ik toch besloten het te doen. Eigenlijk om drie redenen.
(1) Tolken zouden alle mogelijke Doven moeten kunnen stemtolken, alle mogelijke lagen die er zijn in taalgebruik – zowel native signers als mensen die VGT verworven hebben als tweede taal. Voor hen is dit dus een deel van hun opleiding.
(2) Tot nu toe waren de thema’s voor het stemtolken in de tolkenschool vaak “ik ben op reis geweest naar en ik heb dit en dat meegemaakt” of het levensverhaal van persoon X. Ook allemaal heel boeiend en leerrijk om te tolken, want het gaat over een hele waaier aan onderwerpen met heel verschillend lexicon. Maar voor de laatstejaars mag het ook wel eens iets anders zijn. Ik hoop dat ze vandaag -naast zich enorm zenuwachtig te maken- ook iets bijgeleerd hebben.
(3) Er wordt binnen de Dovengemeenschap steen en been geklaagd dat er zo weinig goede stemtolken zijn. En dat is zeker waar, het is wel degelijk een probleem. Maar ik vernam ondertussen al van verschillende tolkstudenten dat zij tijdens hun opleiding heel, heel weinig kans hebben om te oefenen. Meestal oefenen ze met verouderde video’s, de tolkenschool heeft volgens hen namelijk geen geld om sprekers uit te nodigen. Een high-tech ‘Sign Lab’ zoals Bristol er één heeft en waar er op zo’n dingen geoefend kan worden, is er niet. Dat is zo’n zonde. Als wij vanuit de Dovengemeenschap dus vinden dat er zo weinig goede stemtolken zijn, is het dan niet voor een deel ook onze verantwoordelijkheid om er mee voor te zorgen dat daar verandering in komt? Met andere woorden, ons misschien eens vrijwillig aan te bieden om een lezing te komen geven voor de tolkenschool (over wat dan ook) zodat er meer geoefend kan worden? Ik ben zelf absoluut niet voor het idee dat Doven alles maar vrijwillig moeten doen (dat hebben we lang genoeg gedaan; voor kennis en vaardigheden mag betaald worden), maar misschien moeten we voor de tolkenopleiding eens een uitzondering maken?
Blijven we klagen, of nemen we mee een deel van onze verantwoordelijkheid op?
Leave a Reply