De Belgometer

belgozazamini.gif 

En hoe zit dat met u? Vlaamsgezind of pro-Belgisch? Volgens De Standaard ben ik 52% separatist.

Over sommige stellingen is moeilijk te oordelen. Zo is voor mij de stelling “Ik stel me altijd voor als Belg, viagra sale niet als Vlaming” afhankelijk van waar ik ben. Hier in België zou ik me altijd voorstellen als Vlaming, resuscitator
terwijl ik in het buitenland eerder geneigd ben me (eerst) voor te stellen als Belg, medical
omdat je voorstellen als Vlaming soms voor verwarring zorgt. Alhoewel, in contacten met buitenlandse Doven stel ik vaak vast dat ze verrassend goed op de hoogte zijn van de taalsituatie in België. “Ah ja, dat landje waar men Frans en Nederlands spreekt?” Maar toch stel ik me vaak eerst voor als “from Belgium”, en pas achteraf zeg ik erbij dat ik Vlaming ben. Ook de stelling “Wat we zelf doen, doen we beter” is nogal algemeen en moeilijk te beantwoorden. En wat met “Dit aanslepend politiek gehakketak maakt ons belachelijk in het buitenland?”

Oordeel zelf, en doe de test.

 

10 responses to “De Belgometer”

 1. Heey Maartje, kga eerst en vooral vertellen dat ik je blog aangenaam vind om te lezen… heb je blog nog niet lang geleden ondekt!
  Alsook heb ik de test gedaan van de Belgometer… Blijkbaar ben ik voor 65% Unionist

  Groetjes

  Lex

 2. Wel een dubbelzinnige vraag: Franstaligen zijn intellectueel wel in staat om Nederlands te leren maar ze willen niet. Als ik daarop antwoord “niet mee eens”, bedoel ik dan dat ik denk dat Franstaligen intellectueel niet in staat zijn Nederlands te leren?
  Ik ben 62% unionist volgens deze enquête maar zo’n peiling is altijd ongenuanceerd. Dat ik bvb vind dat kinderen niet de Brabanconne moeten leren heeft niks te maken met separatisme, ik denk gewoon dat daar niet de prioriteit ligt voor het onderwijs. De Vlaamse Leeuw moeten ze van mij dus ook niet leren.
  Het lange aanslepen van de formatie vind ik wel frustrerend en het schijnt reeds op Europees niveau een invloed te hebben. We komen waarschijnlijk terug over bij de andere landen als “les petits Belges” die het niet kunnen klaren.
  Wat we zelf doen doen we beter? Misschien… Wat schreef een collega nu weer van me deze week in een mail? Hasta la revolucion siempre!

  :o)

 3. kBen 55% separatist. Tja, natuuurlijk zijn dit oppervlakkige vraagjes waarbij men nooit helemaal peilt naar wat men precies wil weten. Maar wel leuk om te doen.
  En ik ben het wel eens met Isabelle, ons imago in het buitenland wordt met de minuut bedroevender. Lastig ook soms, want ik krijg er hier in Nederland vaak vreemde vragen over. Het is triest, banaal, en compleet onbegrijpelijk voor mijn medelanders.

 4. 69% unionist. Hoera! 🙂
  (en inderdaad bij momenten belachelijk karikaturale vragen…)

 5. Ik hoef helemaal niet zo’n test te doen om te weten dat ik niet wil dat België uit elkaar valt. Ik wil mezelf voor altijd Belgische én Vlaamse kunnen blijven noemen.

 6. hallo maartje,

  ik heb al dat meegemaakt, ik haal 66%. hoera leve separatist! Ik ben Unionist

 7. Tja wat ik eigenlijk al wist, ben 84% unionist…

  Euhm Maarten, je schrijft “hoera leve separatist!” en dan “ik ben unionist”… Klopt niet hé… Je bent voor of tegen België maar niet allebei…

  Ik moet de koning niet hebben (pro-republiek), de Brabançonne moet niet verplicht zijn voor mij en toch kan je Unionist zijn…

 8. Hallo glen,

  Waarschijnlijk is mijn hoofd war. Ik ben voor Vlaanderen. Ik ben tegen unionist. want hebben we heel echt niet nodig koning in belgie. hij steekt veel geld van belastingen in zijn broek.

 9. sandy van landuyt Avatar
  sandy van landuyt

  leuke website! 😉 heb test gedaan.. ai ai ben 76% separatist lol..

 10. Ik ben 82% unionist, dat wist ik allang!!!! ikzelf gruwel van zin Vlaamse onafhankelijk!!! het klinkt egoistisch vind ik!! Zwitserland is een land met verschillende talen, als daar het kan dan kan hier ook he!!!!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s