Een begin

Dit vind ik nu eens leuk gemaakt!

Ze kregen al wat persaandacht in onder meer De Standaard, store Het Nieuwsblad, cialis Radio 2, en ook morgen kan je nog iets over hen lezen en zien in de Gazet van Antwerpen en op AVS (de Oost-Vlaamse regionale televisiezender). Mieke Van Braeckevelt en Hilde Nyffels studeerden vandaag af als leerkracht aan het CVO Kisp in Gent. Ik was vanavond namens Fevlado aanwezig op hun afstudeerreceptie.

Hiermee heeft Vlaanderen er nog twee Dove leerkrachten bij, wat het totale aantal op zes brengt (twee regenten, één leerkracht lager onderwijs, nog één leerkracht die een aantal jaar geleden afstudeerde binnen het volwassenenonderwijs, en Hilde en Mieke). Zes leerkrachten is eigenlijk heel erg weinig, maar het is een begin. Er zullen binnen een aantal jaar nog Dove leerkrachten afstuderen. Ik was blij te zien hoe in de persmededeling van het CVO Kisp er de nadruk op werd gelegd hoe belangrijk Dove leerkrachten zijn binnen het dovenonderwijs, en dat er dringend nood is aan meer van hen. Hilde vertelde me hoe haar stagebegeleider één uur observeerde in een dovenschool (waar hij nog nooit geweest was), en na één uur al duidelijk zag welke impact een Dove leerkracht kan hebben, wat het kan betekenen voor de kinderen.

Het is te hopen dat er binnen het Vlaamse dovenonderwijs nu ook eindelijk een mentaliteitsverandering plaatsvindt. Zolang dat niet gebeurt, blijft de invloed van Dove leerkrachten beperkt en staan ze machteloos om dingen te veranderen, hoewel ze dezelfde kwalificaties hebben als hun horende collega’s. Dove leerkrachten aannemen zonder de onderliggende visie te veranderen, leidt tot niets, enkel tot frustraties bij de Dove leerkrachten zelf. Wie A zegt moet ook B zeggen.

Hilde en Mieke, proficiat!

4 responses to “Een begin”

 1. Mieke en Hilde,

  Fantastisch nieuws en van harte gefeliciteerd!!

 2. Er komt morgen nog een artikel omtrent het dovenonderwijs in Het Laatste
  Nieuws. Ik sta erop en het zal over mijn werk als onderwijzeres en mijn
  opleiding gaan.

 3. Proficiat! Ik hoop dat er nog velen jullie zullen volgen. En ik hoop dat jullie ook in het vak zullen blijven, want blijkbaar is dat toch nog een groot knelpunt. Gezien de “omstandigheden” is het zeker wel begrijpelijk, maar ook wel ontzettend jammer.

 4. Ik ben heel blij voor hen, hopelijk zullen zij werkplaats vinden waar Dove kinderen in de school zitten.
  Eigenlijk heb ik liever onderwijs met gebarentaal (volledig in onderwijs, van A tot Z) gezien dan buitengewoon of geïntegreerd onderwijs.
  Tja, we blijven schapen of honden (slechthorenden want die kunnen beter gehoorzamen hehehe).
  😉

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s