Nuance

En inderdaad, information pills nog geen uur nadat ik het vorige postje schreef ging het nieuws de wereld rond: de Gallaudet Board of Trustees heeft JKF ontzet uit haar toekomstige presidentsfunctie.

De e-mail van de Board of Trustees kan je hier lezen.

Feesten dus, dosage dit is een grote overwinning!

Zoals steeds, komt Deaf in the City met goede raad. “Don’t relax yet.” Na het feesten, moet er geanalyseerd worden wat er nu juist fout gelopen is bij deze presidentsverkiezingen, en moet er diep en grondig over de toekomst nagedacht worden. Het moeilijkste werk moet waarschijnlijk nog beginnen.

Maar voorlopig is het enkel de overwinning die telt.

Sinds een aantal maanden zet ik onder mijn e-mails een citaat van Martin Luther King Jr. “Our lives begin to end the day we become silent about things that matter”. Ik moest vandaag aan dat citaat denken. De “Gallaudet community” heeft haar stem laten horen, phlebologist en duidelijk gemaakt dat het de moeite waard is om dat te doen. Ik moest ook aan een ander citaat denken, treat van Margaret Mead: “Never doubt that a small group of thoughtful, committed citizens can change the world. Indeed, it’s the only thing that ever has”. Ook dat toont duidelijk wat protesten als deze in gang kunnen zetten.

Ondertussen wordt het bijna onmogelijk om op het internet alle blogs en mails en commentaar te volgen over de recente gebeurtenissen. Een dag heeft maar 24 uur.

Toch enkele bedenkingen:

– Van wat ik op veel blogs lees, lijkt het dat het protest een beetje geëvolueerd is in termen van ‘als je niet voor ons bent, ben je tegen ons’. We kennen allemaal de man die het patent heeft op die uitspraak, en een lichtend voorbeeld is dat niet. Door zo’n verdeling in kampen wordt de Dovengemeenschap zelf verdeeld, en de enige die daarbij wint is de JKF-administratie zelf.

– In een emotionele post vertelde Surdus vorige week over schoolkinderen in Gallaudet die getuige waren van studenten die op de campus vochten met en opgepakt werden door de politie. Die zagen dat er geen tolken voorzien waren. Maar die de wereld ook nog veel meer in zwart-wit termen zien, en er dus getuige van waren hoe -op dat moment- machteloze Dove mensen opgepakt werden door horenden. Het is maar de vraag hoe zij dat voor zichzelf zullen interpreteren.

– Blijkbaar heeft men gisteren de houten pop van JKF vol euforie verbrand. Ik begrijp dat dat een deel ontlading was, en ja, ergens kan ik er misschien nog begrip voor opbrengen. De administratie van IKJ heeft immers bulldozers ingezet tegen de studenten; men heeft gewacht tot het donker was om op ‘Black Friday’ mensen op te pakken, zodat er weinig of geen communicatie mogelijk was en studenten zich niet konden verzetten. Dat zijn staaltjes van puur machtsvertoon. Maar JKF demoniseren door een houten pop van haar te verbranden … De vraag is of dat veel uithaalt en vooral ook welk beeld dat zal geven naar de pers toe.

– Er wordt langs alle kanten gezegd dat de “healing” van Gallaudet en de ruimere Dovengemeenschap nu kan beginnen. Het is te hopen dat dit ook effectief zal gebeuren. Door dit protest zijn er onvermijdelijk mensen tegen elkaar opgezet, en dat mag niet de bedoeling zijn.

– Bovenal moet men stilstaan, en zich afvragen: “Hoe zijn we hier beland?” Het is jammer dat het zo ver is moeten komen. Het systeem dat ervoor zorgde dat JKF bijna president kon worden, zal niet van vandaag op morgen verdwijnen, en het is belangrijk dat er goed over de toekomst nagedacht wordt, en er iets gedaan wordt aan het leiderschapsprobleem in Gallaudet.

Het wordt trouwens een grote en interessante uitdaging voor Deaf Studies om deze protesten en de uitkomst ervan diepgaand te analyseren…

7 responses to “Nuance”

 1. Moest ook effe slikken bij die pop.

  Dat onderzoek: iets voor jou? 🙂

 2. Ik wil even nadenken over het ideaal van JKF: a more inclusive university.

  90% van de doven gebruikt geen gebarentaal, net zoals ik vroeger.
  Sommigen vinden dat ze ook recht op onderwijs hebben en om kennis te maken met de dovencultuur. Onderwijs zou gebeuren volgens de noden van de individuele dove.

  Daartegenover zegt Mark Zaurov:
  “… Gallaudet is more for them who love and use ASL. So there should possible that Gallaudet offer this opportunity to learn with ASL.

  Other who dont want that does not have to study in Gallaudet. Simple. That
  is also self-determination. Some people choose some university because the university fit for their philosophy.”

  Dat vind ik heel mooi gezegd.

  Gallaudet is volgens mij een soort lichtpunt, het enige fort dat de doven wereldwijd nog bezet houden. Dat fort beladen met orale doven lijkt op het verzwakken ervan tot het zinkt.
  Ik ben het wel eens met de stelling dat doven kennis moeten kunnen maken met de dovencultuur en ASL, maar dat kan volgens mij op erg veel andere manieren. Het legt evenwel een ander pijnpunt bloot; de PR van de dovenwereld is heel erg ondermaats. Dat is ook gebleken naar hoe de ‘horende’ media het protest tegen JKF verslagen hebben.

  De dovenwereld moet dringend zijn fort verstevigen, maar moet ook paradijselijke toegangspoorten bouwen (PR).

  Een betere PR zou enerzijds voor meer respect vanuit de horende coalitie moeten zorgen, en anderzijds moet het mensen van allerlei slag (oraal doof of horend) toegang verschaffen tot de wonderlijke wereld van de Doven.
  De eigen wereld van de doven moet toegankelijker voor buitenstaanders worden, net als de wereld van de horenden.
  Het is alleen zaak dat het fort niet overrompeld mag worden of het gaat eraan ten onder.

 3. Correctie: “Sommigen vinden dat ze ook recht op onderwijs hebben…”

  moet dus zijn:

  “Sommigen vinden dat ze ook recht op onderwijs in Gallaudet hebben…”

 4. Dus Sven, jouw mening is dat ‘orale doven’ die volledig openstaan voor ASL en een andere manier van kijken; niet mogen worden toegelaten op Gallaudet? (ik weet niet wat ik er zelf van vind hoor, is iets waar ik veel over nadenk)

 5. Annelies, dat heb ik niet gezegd.
  Lees mijn postje nog eens, vooral op t einde:
  De eigen wereld van de doven moet toegankelijker voor buitenstaanders worden, net als de wereld van de horenden.

  Ik vind dat ze toegelaten mogen worden, maar niet rechtstreeks. Er moet een soort parcours afgelegd worden. Via PR kan de dovenwereld hen klaarstomen. Helaas is die PR er niet…

  Momenteel is het de harde weg afleggen, net zoals jij nu bezig bent.
  Oraal doven zouden bewust gemaakt moeten worden, gelokt als het ware. Maar niet alleen doven, ook horenden. Daarom is het ook erg fijn dat Maartje die cursus geeft aan horenden, eindelijk goede PR 🙂

  “Paradijselijke toegangspoorten” als zinspeling, ze moeten juist helpen om de dovenwereld aantrekkelijk te maken voor hen die er niet in zitten.
  Maar er moet ook voorziening zijn buiten het fort waar mensen zich kunnen klaarstomen voor hun visit.

  Iets in deze zin:
  Cursus dovencultuur gevolgd -> 3 day visa
  Cursus ASL beginners gevolgd -> 2 week visa
  Cursus ASL vervolmaking gevolgd -> 6 month visa
  Cursus Becoming Deaf at heart gevolgd -> Lifelong visa

  Zie het maar als een grapje 😀

 6. Pr… pr.. pr… Hoe!? Public Relations!

  “Since she appears to have had her appointment terminated without cause, said Mr. Cotton, the university would have to negotiate a compensation package with her.”
  http://66.102.7.104/search?q=cache:Wip-_6_PX9IJ:chronicle.com/daily/2006/10/2006103101n.htm+People+with+experience+in+presidential+searches+for+higher-education&hl=en&gl=us&ct=clnk&cd=1

  Zijn het dan nog steeds de hearies die de boodschap uitdragen?
  Het lijkt wel dat de dovencultuur te geisoleerd leeft en niet over de nodige connecties beschikt.
  Of is er toch nog steeds die dominantie?

  Eenzijdige verslaggeving, het is zo herkenbaar voor elke minderheidscultuur.
  Waarom herhaalt de geschiedenis zich toch steeds, vraag ik me dan af…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s