De kogel is door de kerk

IMG_0535.JPG

vakantie

Twee weken weg geweest. Vakantie. Aan niets moeten denken. Enkel genieten, see allergy
vrienden die op en af komen. De zee.

De laatste post op dit weblog dateert alweer van een tijd geleden. Er is dan ook heel wat gebeurd ondertussen. De toekomst heeft vastere —maar tegelijkertijd ook meer onzekere— vorm aangenomen. Meer nieuws in een volgende post.

De week voor onze vakantie was een week van weinig slaap en veel gepieker. Er moesten serieuze knopen doorgehakt worden, ask onder ferme tijdsdruk.

Midden juni kreeg ik van de Universiteit Bristol een doctoraatsbeurs aangeboden, doctor om te beginnen in oktober 2007. Ik had nooit verwacht dat de universiteit —die niet bepaald gul is met geld voor Deaf Studies onderzoek— een doctoraat over Deaf Professionals de moeite waard zou vinden om te sponsoren. Maar tot mijn verbazing was dat toch het geval. Ik was op dat moment al lang aan het twijfelen over wat ik nu juist wou gaan doen. Ik ben ondertussen al een tijdje aan het studeren, info en de academische wereld en alles wat daarbij hoort wordt me soms een beetje teveel. Hoe graag ik hier ook ben in Bristol, ik wist niet of het wel een goed idee was om meteen al een doctoraat te beginnen, na deze opleiding.

Ik wil geen ‘armchair’-doctoraatsstudent worden, zonder voeling met de praktijk. Als in een ivoren toren. Ik geniet ook erg van het werk dat ik voor DAF heb gedaan vorig jaar, van het vrijwillgerswerk dat ik nu onder meer doe voor de cel Onderwijs van Fevlado, waar ik met fijne mensen samenwerk rond thema’s die me erg interesseren. Toen ik de kans kreeg om een jaar voor Fevlado te werken als medewerker belangenverdediging, werd het helemaal moeilijk. De beurs aannemen, zou betekenen dat ik moest beloven om er in oktober 2007 terug te staan. En ik voel dat ik misschien meer tijd nodig heb. Enerzijds wil ik op dit moment doen wat ik graag doe, en aan dat doctoraat beginnen op een moment dat ik dat zelf wil. Anderzijds wil ik ook als onderzoeker geloofwaardig zijn. En een doctoraat schrijven over Deaf professionals, zonder zelf ook maar enige werkervaring te hebben, vind ik niet geloofwaardig. Qualificaties zijn bovendien niet alles, met alleen qualificaties en diploma’s kom je nergens, zeker niet in de Dovengemeenschap.

Dus, na er met veel mensen over gepraat te hebben (waarbij de bottom line steeds was: doe wat je graag wil doen, volg je buikgevoel), heb ik beslist om de beurs niet aan te nemen, en voor minstens een jaar uit de academische mallemolen te stappen. Dus komen Jan en ik vanaf midden september voor een jaar in Gent wonen. Voor Fevlado zal ik samen met Filip Verstraete en Isabelle Heyerick instaan voor de belangenverdediging. Een aantal uur per week zal ik ook werken als educatief medewerker voor Fevlado Diversus. En daarna, dan zien we wel. Dan kan ik terug naar Bristol, opnieuw aanvragen indienen, nog wat langer werken, of wat dan ook. Zo ben ik vrij om zelf te kiezen, en da’s een hele opluchting!

One response to “De kogel is door de kerk”

  1. […] …is er een kogel door de kerk. Maartje heeft een funky doctoraatsbeurs van de University of Bristol vriendelijk afgewezen, omdat ze eerst nog wat werkervaring wil opdoen. Dat kan via een voltijdse job bij Fevlado in Gent, waar ze eigenlijk betaald zal worden om het werk te doen dat we met het Doof Actie Front gratis deden. Way to go girl! (Fijne nieuwe hoofding op haar website, trouwens.) […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s