Better President Now?

Ik was er al bij in 2003, buy more about this web nu komt de tweede editie eraan, en wel van 10 tot 14 mei 2007.

Allen daarheen!

Voor wie het nog niet wist: op 1 mei 2006 werd Jane K. Fernandez aangeduid als negende president van Gallaudet University. Ze haalde het van twee andere —eveneens Dove— kandidaten, resuscitation en wordt daarmee de opvolger van I. King Jordan, die in 1988 mee geschiedenis schreef tijdens de Deaf President Now protesten en nu, na 18 jaar, aftreedt.

Mooi toch, denkt u? Drie Dove kandidaten en zelfs de eerste Dove vrouw als president, dan zijn we toch al een heel eind opgeschoten sinds 1988? Maar zo simpel ligt het blijkbaar niet.

Sinds de aanstelling van Fernandez maandag, zijn zware protesten uitgebroken bij de Gallaudet-studenten. Het protest werd al uitgebreid gecoverd door de Washington Post. Voor sommigen gaat het om een schisma tussen de Board of Trustees en de Dove universitaire gemeenschap, voor anderen is Fernandez “niet Doof genoeg”, en voor de meesten heeft ze het charisma en de persoonlijkheid van een koele kikker. Een ijskonijn, met misschien wel genoeg managementsvaardigheden, maar zeker niet genoeg sociale vaardigheden om een Dove universiteit te leiden.

Dove studenten die protesteren tegen een Dove president, het moet de eerste keer zijn, en hier en daar klinken voorzichtige stemmen dat er toch wel opgelet moet worden hoe dit gaat overkomen in de (horende) media. Die kan het voorstellen alsof de Dovengemeenschap weer eens verdeeld is en nooit een front kan vormen, of enkel emotioneel kan reageren zonder na te denken.

Wat er ook van zij, sinds vandaag zijn alle toegangspoorten naar Gallaudet geblokkeerd, iets dat tijdens de protesten in 1988 ook al gebeurde. Studenten kamperen al drie dagen op de campus. Meer en meer alumni, staff en andere personeelsleden steunen het protest nu openbaar. Zelfs sommige leden van de Board of Trustees (die Fernandez aanvankelijk aanstelde) spreken hun steun uit.

Er is een nieuwe drukkingsgroep opgericht, FSSA (Faculty, Staff, Students and Alumni), die twee eisen heeft. De Board of Trustees moet de selectieprocedure overdoen, en er mogen geen represailles volgen tegen studenten, staff of anderen die in het protest betrokken waren. Alle poorten blijven geblokkeerd tot FSSA een gesprek krijgt met de Chair van de Board of Trustees.

De National Association of the Deaf verspreidde ondertussen een open brief waarin ze de protesten steunt.

Op het internet zijn de hele dag door updates te volgen. De blog van Joey Baer (in ASL) geeft een goed overzicht van het verhaal en wat er aan vooraf ging. Ook deze blog levert veel nieuws, foto’s en videoclips. En er zijn nog tientallen andere blogs die het protest coveren. Laat Google z’n werk maar doen.

Wordt vervolgd.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s