Academische tolkenopleiding VGT!

De kogel is door de kerk. Vanaf het volgende academiejaar 2008-2009 (verbazingwekkend snel al dus!) zal de Lessius Hogeschool in Antwerpen Vlaamse Gebarentaal opnemen in de lijst van de te kiezen talen binnen de opleiding Toegepaste Taalkunde.

Concreet betekent dit dat studenten op Bachelor-niveau Vlaamse Gebarentaal kunnen volgen als tweede vreemde taal (naast bijvoorbeeld Engels of Frans). Het is de bedoeling om dan binnen drie jaar aansluitend een Masteropleiding tolken (van en naar VGT) op te richten.

Dit is een heel belangrijke en grote stap voor de academische verankering van de Vlaamse Gebarentaal, health
en de tolkenopleidingen VGT in het bijzonder. Het niveau zal naar omhoog gaan, store
wat niet alleen de tolken (en hopelijk ook hun loon!) maar ook de Dovengemeenschap ten goede zal komen. Van harte proficiat dan ook aan iedereen die betrokken was bij dit initiatief, in de eerste plaats Myriam Vermeerbergen en Mieke Van Herreweghe.

Er schieten direct al tientallen vragen door mijn hoofd over deze opleiding (materiaal? toegankelijkheid voor dove studenten? lesgevers?). Maar dat zijn zorgen voor later. Laat ons nu maar eerst en vooral eens even gewoon heel blij en opgelucht zijn met deze belangrijke stap.

U bent dat toch ook?

6 responses to “Academische tolkenopleiding VGT!”

 1. Vooral die lesgevers vinden kan nog een probleem worden: waar gaat men die vinden? Fevlado en de tolkopleidingen vinden nu al moeilijk docenten VGT (nu ja, “moeilijk”, het is alvast niet evident).

  Maar inderdaad heuglijk nieuws. Maar voor mij komt het toch wel wat uit de lucht vallen, ik wist er niks van.

 2. En ook toegankelijk voor reeds afgestudeerde tolken VGT ?
  Wel super hé!!

 3. Hej Maris,

  mja toegankelijk voor afgestudeerde tolken over drie jaar en als je al een universiteitsdiploma hebt, denk ik? Dan kan je de master volgen.
  Ofwel opnieuw beginnen…

  Hopelijk neemt de VVTG dit op met de oprichters van de opleiding?

  Ben ook blij, maar heb ook heel wat vragen en ik denk dat ik niet alleen ben.

 4. @isa: ik weet niet of VGT-tolken die een CVO diploma hebben zomaar zullen worden toegelaten tot de master. Ik denk dat hier minstens één jaar (= 60 studiepunten) schakelprogramma aan te pas zal komen. De studenten die de bachelor gedaan hebben, leerden immers drie talen (waaronder VGT), en nog veel meer dat in de CVO-opleiding niet aan bod komt: http://lho.lessius.eu/vt/bama/index.htm (kijk naar het vakkenoverzicht rechts op de pagina).

  Wat betreft het initiatief om dit uit te spitten, dat ligt inderdaad bij een vooruitziende tolkenvereniging (die opkomt voor de belangen van haar leden en voor de kwaliteit van het beroep), en ook voor de bestaande tolkenopleidingen (die opkomen voor de belangen van hun alumni, en voor de doorstroom van huidige studenten).

  Goed nieuws, en werk aan de winkel!

 5. @ Maartje, de toekomst heeft uitgewezen dat ze deze academische tolkenopleiding toegankelijk maken voor doven 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s