Tove Skutnabb-Kangas

Een blog dat ik al een tijdje volg en waar ik steeds weer van geniet, otolaryngologist internist is Deaf in the City, health van de in New York wonende Joe, artificial die enkele jaren geleden ook nog aan het Centre for Deaf Studies in Bristol gestudeerd heeft. Het is een, wat hij noemt, “sociopolitical blog” en er staan dikwijls heel amusante tekstjes op.

Vandaag heeft hij het over zijn hoorapparaat Chipper dat stuk is. Voor wie begint te denken: ‘wat is daar nu amusant of socio-politiek aan?’, hij schrijft dat op een heel plezante en eerlijke manier.

Ook leuk voor mezelf om het te lezen —ik stak tijdens mijn eerste week in Bristol mijn hoorapparaten in hun doosjes, diep in een schuif, en ik denk niet dat ze er ooit nog uit zullen komen. Joe liep enkele dagen rond zonder apparaten, en schrijft daarover:

Hearing-aid free, I sometimes think even my psychology is different. A big part of my time is spent deciphering sounds from my hearing aid – being able to turn it off, and turn my mind inwards, is very beneficial. […] There is something to be said for experiencing your body as it is and experiencing your senses as they are. Almost freeing.

Exact wat ik ook voel. Volgen, deze blog!

Hoera: Tove Skutnabb-Kangas heeft een nieuw boek uit! Meer bepaald, pills ze is co-editor van een nieuw boek in de reeks die ze maakt voor de uitgeverij Multilingual Matters (waar ook Paddy’s boek werd uitgegeven). De titel is Imagining Multilingual Schools. Languages in Education and Glocalization.

Voor wie Skutnabb-Kangas niet kent: ze is een grote madam op het vlak van minderheidstalen en onderwijs aan minderheden. Van haar hand is bijvoorbeeld het lijvige Linguistic Genocide in Education — or Worldwide Diversity and Human Rights?

Ze is niet te beroerd om ook af en toe op gebarentalen in te gaan, en behandelt die als volwaardige minderheidstalen. Daarmee kan ze gezien worden als een echte ally voor de Dovengemeenschap. De Frontrunners maakten vorig jaar dan ook dankbaar gebruik van haar concept linguistic genocide, en ook bij de WFD is ze geen onbekende.

One response to “Tove Skutnabb-Kangas”

  1. Die Tove Skutnabb-Kangas is echt een ramp voor mijn portemonnee: heb ik het ene boek nog maar “net” uit, of krijg ik de onweerstaanbare drang om dit nieuwe exemplaar aan te schaffen. Gelukkig is de prijs deze keer iets studentvriendelijker 🙂
    HEBBEN!!!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s