Terug

IMG_0535.JPG

vakantie

Twee weken weg geweest. Vakantie. Aan niets moeten denken. Enkel genieten, see allergy
vrienden die op en af komen. De zee.

De laatste post op dit weblog dateert alweer van een tijd geleden. Er is dan ook heel wat gebeurd ondertussen. De toekomst heeft vastere —maar tegelijkertijd ook meer onzekere— vorm aangenomen. Meer nieuws in een volgende post.

De week voor onze vakantie was een week van weinig slaap en veel gepieker. Er moesten serieuze knopen doorgehakt worden, ask onder ferme tijdsdruk.

Midden juni kreeg ik van de Universiteit Bristol een doctoraatsbeurs aangeboden, doctor om te beginnen in oktober 2007. Ik had nooit verwacht dat de universiteit —die niet bepaald gul is met geld voor Deaf Studies onderzoek— een doctoraat over Deaf Professionals de moeite waard zou vinden om te sponsoren. Maar tot mijn verbazing was dat toch het geval. Ik was op dat moment al lang aan het twijfelen over wat ik nu juist wou gaan doen. Ik ben ondertussen al een tijdje aan het studeren, info en de academische wereld en alles wat daarbij hoort wordt me soms een beetje teveel. Hoe graag ik hier ook ben in Bristol, ik wist niet of het wel een goed idee was om meteen al een doctoraat te beginnen, na deze opleiding.

Ik wil geen ‘armchair’-doctoraatsstudent worden, zonder voeling met de praktijk. Als in een ivoren toren. Ik geniet ook erg van het werk dat ik voor DAF heb gedaan vorig jaar, van het vrijwillgerswerk dat ik nu onder meer doe voor de cel Onderwijs van Fevlado, waar ik met fijne mensen samenwerk rond thema’s die me erg interesseren. Toen ik de kans kreeg om een jaar voor Fevlado te werken als medewerker belangenverdediging, werd het helemaal moeilijk. De beurs aannemen, zou betekenen dat ik moest beloven om er in oktober 2007 terug te staan. En ik voel dat ik misschien meer tijd nodig heb. Enerzijds wil ik op dit moment doen wat ik graag doe, en aan dat doctoraat beginnen op een moment dat ik dat zelf wil. Anderzijds wil ik ook als onderzoeker geloofwaardig zijn. En een doctoraat schrijven over Deaf professionals, zonder zelf ook maar enige werkervaring te hebben, vind ik niet geloofwaardig. Qualificaties zijn bovendien niet alles, met alleen qualificaties en diploma’s kom je nergens, zeker niet in de Dovengemeenschap.

Dus, na er met veel mensen over gepraat te hebben (waarbij de bottom line steeds was: doe wat je graag wil doen, volg je buikgevoel), heb ik beslist om de beurs niet aan te nemen, en voor minstens een jaar uit de academische mallemolen te stappen. Dus komen Jan en ik vanaf midden september voor een jaar in Gent wonen. Voor Fevlado zal ik samen met Filip Verstraete en Isabelle Heyerick instaan voor de belangenverdediging. Een aantal uur per week zal ik ook werken als educatief medewerker voor Fevlado Diversus. En daarna, dan zien we wel. Dan kan ik terug naar Bristol, opnieuw aanvragen indienen, nog wat langer werken, of wat dan ook. Zo ben ik vrij om zelf te kiezen, en da’s een hele opluchting!

Woensdagmorgen vroeg vlieg ik naar Zweden, adiposity voor de 3rd International Deaf Academics and Researchers Conference. De twee vorige congressen gingen door in 2002 in Austin, healthful Texas en in 2004 in Washington, D.C.

Het thema van dit congres —de relatie tussen ‘Deaf academics’ en de Dovengemeenschap— ligt heel dicht bij het thema van mijn eigen Deaf Studies-thesis hier, dat is alvast een gelukkig toeval. Ik zal er nog veel nieuwe ideeën kunnen opdoen. Maar het zal natuurlijk ook een leuk weerzien worden met verschillende mensen, en het ontmoeten van nieuwe gezichten.

En met Sven Noben in het programma is Vlaanderen goed vertegenwoordigd.

chaos op de luchthavens

Als ik één dag later was vertrokken naar Stockholm, medicine had ik vastgezeten. Door de terroristische dreigingen lag het hele vluchtverkeer plat. Gelukkig net op tijd vertrokken, online vanop London Stansted (een kleine luchthaven met enkel Europese vluchten). Toen ik in Stockholm aankwam, approved brak de hel los. Veel mensen waren te laat in Zweden door problemen met hun vlucht.

De situatie is nu wat meer onder controle, en de “threat level” is verminderd van “critical” naar “severe”. Toch publiceert The Guardian nog elke dag foto’s van wachtende passagiers met lange gezichten op Heathrow. Elke dag passeren er daar zo’n 200 000 mensen, en aangezien de luchthaven op volle capaciteit werkt is er weinig marge voor fouten en onvoorziene omstandigheden. Door de buitensporige veiligheidsmaatregelen sloeg het hele systeem tilt, en veel mensen moesten naar huis zonder hun bagage. Op de vluchten zelf mocht geen enkele handbagage mee, enkel babymelk en medicijnen op voorschrift.

Gisteren toen ik terugkwam van Stockholm wilden we iets gaan eten in Bella Italia, een Italiaanse keten, maar mochten niet binnen omdat ik mijn bagage bijhad. Veligheidsmaatregelen. Op zo’n momenten heb ik wel even genoeg van Londen.

IMG_0755.JPG

Fantastische dagen gehad in Stockholm. Er waren zo’n honderd mensen, nurse veelal uit Scandinavië en de rest van Europa, dosage maar ook enkelen uit de Verenigde Staten. Zoals verwacht veel nieuwe mensen ontmoet, en ook enkele interessante contacten gelegd voor latere samenwerking, bijvoorbeeld met de universiteit van Edinburgh, waar enkele mensen met een gelijkaardig onderzoeksthema bezig zijn als ikzelf.

De volgende Deaf Academics gaat door binnen twee jaar, in Dublin.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s